Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_rv9b836adk1q2ltqborb9oneh7, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
Çocuklara Ev Devredilir Mi? » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
Çocuklara Ev Devredilir Mi?

Herhangi bir taşınmaz malı bulunan mal sahibinin, mal varlığı üzerinden farklı tasarruflarda bulunma hakkı vardır. Yani kişinin ev gibi taşınmaz mallarını, kendi isteğiyle çocuklarına devretmesi ya da miras olarak bırakması zaten yasalarca mümkün olan bir durumdur. Ancak bazı nedenlerden dolayı, çocuklara ev devredilir mi? Sorusu için cevap aranmaktadır.

Yani kişi hayattayken 18 yaşını doldurmamış çocuğuna ev devredebilir mi? Sorusunun cevabı merak edilmektedir. Bu sorunun cevabı, mal devri ile ilgili olduğu için bu konuyla alakalı bilgi sahibi olmak gerekir.

Çocuklara Ev Devredilir Mi? Ev Devri Nasıl Yapılır?

Yasal olarak, mal sahibinin çocuğuna evini devretmesi söz konusudur. Çocuğa ev devri için bağış ve devir satışı gibi iki yöntem söz konusudur. Bağış yönteminde yüksek bir harç bedelinin bulunması sebebiyle, devir satışı daha fazla tercih edilmektedir.

Devir satışı yaparken ise, belediye tarafından belirlenen emlak beyan değerleri dikkate alınmalıdır. Yani devir yaparken bunun, beyan edilen tutardan az olmaması gerekir.

Bağışla Ev Devri Nasıl Yapılır?

Bağışla ev devri yapabilmek için, gerekli olan belgelerin hazırlanarak devrin yapılması söz konusudur. Bu yöntemle yapılacak devir işlemlerinde alınacak harç bedeli ise, evin toplam tutarından binde 68.31 oranı şeklinde belirlenmektedir.

Harcı yatırmak için ihtiyaç duyulan belgeler şunlardır.

  • Bağış yapılacak gayrimenkulün tapu senedi
  • Bağışı yapan ve yapılan kişilerin nüfus cüzdanları
  • Bağışçının ve bağış yapılan çocuğun son 6 ay içerisinde çekilmiş ikişer adet vesikalık fotoğrafları

Gibi belgelerin, temin edilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması gerekir.

Satışla Ev Devri Nasıl Yapılır?

Bağış yöntemine göre daha fazla tercih edilen satışta devir yönteminde ise, ödenecek harç bedeli satış tutarının binde 20'si oranındadır.

Satış için gereken bazı evraklar şunlardır.

  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan ikişer tane fotoğraf
  • Satıcının evinin tapu beyanları
  • Satıcının ilgili evle alakalı belediyeye borcunun olmadığını gösterir evrak
  • Alıcıya ait kimliğin aslı ve fotokopisi

Gibi belge ve evrakların, satış devri için hazır edilmesi gerekmektedir. Bu belgelerin en güncel halini, ilgili tapu dairesinden telefonla öğrenmek zaman kaybınızı önleyecektir.