Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_96506220ciccqqmt5q51m77go3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
Kiracının Kiradan Düşebileceği Masraflar » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
Kiracının Kiradan Düşebileceği Masraflar

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki temel anlaşmazlık nedenlerden biri olan kiracının yapmış olduğu harcamaların kiradan düşüp düşülmemesi konusu, iki taraf arasında da hala sorun olmaya devam ediyor. Kiracının kiradan düşebileceği masraflar, kaba hatlarıyla yasal olarak da belirlenmiş bir takım şartlara bağlıdır.

Bu şartlara göre kiracı kiralık ev tutarak kullanmaya başladıktan sonra, bir takım harcamaları ev sahibine ödemesi gereken kiradan düşebilir ya da kirasını yıllık peşin ödemesi halinde bu masrafı geri alabilir. Kiracı hangi masrafları kiradan düşebilir? Sorusunun cevabı için, yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

 

Kiracının Kiradan Düşebileceği Masraflar

Bu masrafları mantık açısından değerlendirdiğimizde de, yasal zeminde incelediğimizde de kiracının kiradan düşebileceği masraflar olarak karşımıza çıkan tablo, şu şekildedir.

  • Kiracıların kiralık evler içerisinde günlük yaşantısını olumsuz etkileyecek sorunların giderilmesi için yapacağı masrafları, kiradan düşme hakkı bulunmaktadır.
  • Apartmanın genel sorunları için yönetim tarafından harcanan paranın kiracıdan tahsil edilmesi durumunda, bu ücret yine kiracının kiradan düşebileceği masraflar arasında yer almaktadır.
  • Binanın genel kullanımı için alınacak demirbaş masraflarını kiracının ödemesi durumunda, ödenen ücreti kiradan düşebilir ya da ev sahibinden bunu tahsil edebilir.
  • Genellikle ev sahiplerinin kiraya verdikleri evler için masraftan düşmeyi pek kabul etmedikleri doğalgaz, su şebekesi, elektrik tesisatı sorunlarına harcanan masraflarda kiradan düşülebilir. Ancak kiracı tarafından tutulan kiralık ev içerisinde, fazla oturulmaması mantıksal olarak değerlendirilir. Yıllarca sorunsuz oturduktan sonra çıkan arıza masrafını, kiracının karşılaması gerekir.
  • Kapı ve pencerelerin anormal derecede sorunlu olması gibi durumlarda, kiracı ile ev sahibi ortak karar vererek bunların değişmesini ve kiracının karşılayarak kiradan düşmesi konusunda anlaşabilir.

Kiracının Kiradan Düşemeyeceği Masraflar

Kiralık daire içerisinde kiracı tarafından yapılacak keyfi tadilatların, kiradan düşülmesi söz konusu değildir. Bu konuda ev sahibiyle herhangi bir anlaşmaya varmamış kiracının keyfi yaptıracağı tadilatlar nedeniyle, masraflardan ev sahibini sorumlu tutması söz konusu değildir.

Evde uzun zamandır kiracı olarak bulunan kişinin, daireyi boyatması kendi inisiyatifine kalmıştır. Böyle bir durumda, yine ev sahibiyle anlaşması durumunda masrafların kim tarafından nasıl karşılaşacağı üzerinde anlaşmaları gerekir.

Kiracı evin banyosuna, keyfi olarak küvet koydurabilir. Bu durumda yine ev sahibiyle ortak istişare etmesi zorunludur. Aksi halde ev sahibi, bu masrafı ödemekle sorumlu tutulamaz. Ancak ev sahibine bunun evi daha lüks hale getirdiğini anlatması ve ikna etmesi durumunda, masraf varılan anlaşmaya göre karşılanabilir.