Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_bkngs5vehii0cmqklj9ippkuj3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
Denizli’de Kayıt Dışı Emlakçılık » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
Denizli’de Kayıt Dışı Emlakçılık

Kayıt dışı emlakçılık ülkemizin her köşesinde sorun olduğu gibi Denizli’de de artmaya ve sorun çıkarmaya devam ediyor. Konu üstüne soru işaretlerinin çoğalması ile Denizli Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Arslan konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı. Geçtiğimiz senelerde de aynı konu üstüne açıklamalarıyla bilinen Hakan Arslan’ın verdiği mesaj ise genel hatlarıyla şöyleydi:

Denizli bölgesinde çalışan emlakçıların iki resmi türde kayıt altında olabilir. Bu yollardan biri Ticaret Odası’na kayıt olmaktır. Diğer yol ise Denizli Emlak Odası’na kayıt olmaktır. Ne kadar amacımız bazı insanları ötelemek, dışlamak olmasa da emlak sektöründe büyük miktarda denetimsizlik oluşmuş durumda. Denetimsizlik ise vatandaş gözünde kayıtlı emlakçılarında kayıtsız, denetimlenmeyen emlakçılar yüzünden kötü görünmesine yol açıyor. Halkımızın gözünde emlakçıların imajı gün geçtikçe kötüleşiyor.

Denizli’deki Kayıt Dışı Emlakçı Sayısı

Emlakçıya işi düşen insanın şu odaya bağlı emlakçı veya bu odaya bağlı emlakçı olarak araştırma yapmadığı dolayısıyla kötü bir durumda bütün emlak alemini suçladığını belirten Hakan Arslan sözlerine Denizli’deki kayıt dışı emlakçı sayısını vererek devam ediyor.

Denizli’de yaklaşık olarak 1000 adet emlakçı bulunuyor. Bu emlakçıların 300’e yakını Denizli Emlak Odası’na kayıtlı olup yaklaşık bir 200 tanesi de Ticaret Odası’na kaydını yaptırmış bulunmakta. Bu rakamlar bize 500 adet emlakçının hiçbir odaya kayıt yaptırmadığını söylemekte. Yani gayrimenkul ticaretleriniz için başvuracağınız emlakçının %50 ihtimalle ticaret odaları tarafından denetlenemeyen bir emlakçı olma ihtimali var. Bu rakam ise Denizli için istediğimizden çok yüksek bir rakam.

Denetlenmek emlak sektörü gibi geniş yelpazede fiyat ve komisyonların olduğu bir sektörde mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu. Denetlenmeyen emlakçılar ile yapacağınız ticari anlaşmalarda istenmeyen olayların olması ihtimali ticaret odalarına bağlı bir emlakçıya göre çok yüksek. Bu tatsız durumları önlemek içinse öncelikle tüm kayıt dışı emlakçılarımızı ticaret odalarına kaydolmaya bekliyoruz. Vatandaşların da gayrimenkul alım satımı yaparken kayıtlı emlakçıları tercih etmelerini, çalıştıkları emlakçıya kayıtlı olduğu odaları sormalarını öneriyoruz. Yapabilirlerse de köklü, büyük, güvenilir marka ve kurumlar ile çalışmalarının herkese daha yararlı olacağını belirtiyoruz.