Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_4f5tftkf15tj774gjqgji9q9c0, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
Ev alırken M2 mi M3 mü daha önemli ? » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
Ev alırken M2 mi M3 mü daha önemli ?

Metrekare mi Metreküp mü?

 

Günümüz  projelerinde artık konut hesaplamaları metrekare yönteminden metreküp yöntemine  dönmeye başladı. Yani bir başka deyişle konut içi yükseklikte önem kazandı. Peki tavan yüksekliğinin standart olmasıyla standartın üstünde olmasının ne gibi sonuçları olabilir?

Aslında bu soruya iki farklı açıdan bakarak cevap vermek daha objektif olacaktır.

  1. Üretici  açısından ;

 

**  İnşaatlarda kullanılan demirler standart olarak 12 metredir. Dolayısıyla demir dörde bölündüğünde sıfır fireyle inşaat tamamlanabilir. Yönetmelikte geçen

 

**  Ayrıca tavan yüksekliği arttığında hacimde arttığından ekstra beton demir boya gibi daha bir çok kalemde maliyetler de doğal olarak artar.

 

**Yüksekliği  brüt 3 metre olan dairelerden oluşan bir bina ortalama 18 ayda tamamlanırken 4 metre tavan yüksekliğine sahip dairelerden oluşan binaların tamamlanması 20 aydan fazla sürüyor.

 

** Tavan yüksekliği az olan daireler daha ucuza mal edilebildiğinden satışı veya kiralanması da daha hızlı gerçekleşbiliyor.

 

** Örneğin 18 metre yükseklikle sınırlandırılan bir alanda 3 metre tavan yükseklikli 6 kat yapılabilirken 4 metreden 4.5 kat yapıalbiliyor. Arsa maliyetlerinin yüksekliği ve daha az dairenin satılabilir olaması ise üreticiyi doğal olarak 3metre ye yönlendiriyor.

 

      2. Tüketici açısından;

 

Standart olarak net 2.60 m tavan yüksekliğinde bir konut ile net 3 m nin üzerindeki bir konut arasında ;

 

** Evin daha ferah ve daha  aydınlık olması

** Sirkülasyonda bulunan  havanın  %15 ila %30 oranında artması

** Isıtılmak ya da soğutulmak istenen hacmin fazla olmasıyla kullanım maliyetlerinin artması

** Yüksekliği fazla olan konutların daha hızlı satılabilir olması

** Evin daha geniş algılanması

 

Gibi bir çok olumlu ya da olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Maliyetlerin artmasına sebep olsa da genel olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki ; tavan yüksekliği  fazla olan evler diğerlerine kıyasla , daha konforlu, daha ferah, daha havadar, daha sağlıklı ve daha satılabilir oluyor.

 

Ev alırken  ya da evinizi satarken  dikkate almanız gereken metrekaresi veya kaç oda kaç salon olduğundan ziyade daha hassas ve önemli birçok kriter var.

Mesut Kabakoğlu

RE/MAX Revizyon

Gayrimenkul Danışmanı

0258 373 0200