Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_vt14ahv2v6bfelaup3v337m351, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
DENİZLİ’DE KAT KARŞILIĞI ARSA VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
DENİZLİ’DE KAT KARŞILIĞI ARSA VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Günümüzde kat karşılığı arsa alımı oldukça artmıştır. Bunun nedenine gelecek olursak arsa fiyatlarındaki aşırı artışlardan sonra özellikle inşaat firmaları inşaat maliyetlerini minimize edebilmek adına arsaları öz kaynaklarıyla satın almaktan çok, bir nevi gelir paylaşımı şeklinde de bir model olarak düşünebileceğimiz kat karşılığı metodu ile anlaşmak istemektedirler. Biz bu yazımızda arsa sahipleri gözüyle kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde duracağız.

İlk olarak şunu belirtmekte fayda var; daha önceki makalelerimizde de değindiğimiz gibi emlakla ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda da profesyonel bir gayrimenkul danışmanlık firmasıyla çalışmak hem zaman, hem vakit, hem de nakit olarak arsa sahibine çok şey kazandıracaktır. Çünkü kat karşılığı sözleşmeleri oldukça karmaşık sözleşmelerdir. Aynı zamanda dikkat edilmediği zaman telafisi zor hatalara yol açabilecek yasal yaptırımları olan sözleşmelerdir. Hele arsa hissedarlıysa sorun tek kişiden de çıkıp birden çok kişiyi ilgilendirdiği gibi uzayıp giden mahkeme süreçleri de oldukça moral bozucu, can sıkıcı bir hal alabilmektedir.

Kat Karşılığı Arsa Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kat karşılığı verilecek arsa çok iyi analiz edilmelidir. Destek alınan gayrimenkul danışmanından bu konuda bir rapor istenebilir. Arsa Denizli’nin neresinde? Değeri artan bir bölgede mi? Mesela Denizli’de Selçukbey, Yenişafak, Şemikler’de kat karşılığı arsalarda son yıllarda arsa değerlerinde inanılmaz bir artış görülmüştür. Bundan 3 sene öncesi %20 lerle Çakmak Bölgesinde kat karşılığı yerler varken günümüzde bu değer %45, %50 leri bulmuştur.  Ancak aynı durum  Bağbaşı ve Cankurtaran Bölgeleri için geçerli değildir. Bu bölgelerde kat karşılıkları daha düşük oranlarla alınabilmektedir. Görüldüğü gibi bölgeyi iyi analiz etmek çok önemli. Bir kat karşılığına girildiğinde duruma göre inşaatın bitmesi 2 bazen 3 seneyi bile bulabilmektedir. O bölgenin ilerideki durumunu da öngörebilmek gerekir ki ona göre anlaşma yapılsın.

Kat karşılığı arsa verdiğimiz firma da oldukça önemlidir. Karşımıza çıkan ilk firmaya vermektense hangi firmanın inşaat niteliği nasıl bu konuya da hakim olmak lazım. A firmasının yaptığı daireler 300 bin liraya satılıyorken B firmasının yaptığı daireler 500 bin liraya satılabiliyor. Bu durum göz önüne alınarak B firmasına bir miktar daha indirimli verilebilir. Sonuçta ele geçen kara bakıp ona göre hareket etmek gerekir.

Bir başka önemli konu ise yapılacak olan konutun niteliğidir. Kat karşılığında birçok bileşen vardır. Sadece oranı konuşmak çok yanlış olur. İşte bu yüzden bütün inşaat firmalarını araştırıp en karlı olanı bulmak gerekir. Bütün firmaları tanımak ve araştırmak da imkansız olacağından tam anlamıyla duruma hakim, bütün firmaları tanıyan profesyonel bir satış danışmanıyla çalışmanın önemi bu konuda da ortaya çıkmaktadır.

Sözleşmeler avukat kontrolünden sonra mutlaka noterde yapılmalıdır. Noterde yapılmayan sözleşmelerin herhangi bir geçerliliği yoktur. İşin sonunda vergilerin, diğer giderlerin inşaat firması mı yoksa arsa sahibi tarafından mı karşılanacağı net bir şekilde yer almalıdır. Aksi takdirde çok büyük sıkıntılarla karşılaşılabilir.

Siz siz olun Remax lı gayrimenkul danışmanlarına danışmadan arsanızı kat karşılığı vermeyin.

Özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçi kardeşlerimiz, Remax güvencesiyle mülkünüzü değerlendirelim.  En doğru adres Remax la sizin için en karlı yatırımı ayağınıza getirelim.

 

Ramazan SAKALLI                                                                         

Denizli Remax Revizyon

Broker/Owner

Telefon: 0533 201 8898

 

 

ETİKETLER: Kat karşılığı arsa, Denizli’de ev almak mı kirada oturmak mı? Şemikler , Yenişafak Karahasanlı, Üçler Bölgesi, Akkonak, Karaman, Kiremitçi,Servergazi, Çamlık Bölgesi, Selçuk Bey, Denizli’de Daire Alımı, Denizli’de Daire Satımı, Denizli Gayrimenkul, Denizli’de Satış Danışmanı, Denizli’de Müşteri Potansiyeli, Denizli’de Arsa Alım Satımı Denizli’de Gayrimenkul Pazarlama,  Denizli’de Daire Fiyatlandırma, Denizli’de Doğru Satış Teknikleri, Denizli Remax Revizyon