Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_pcbki8v20qltk86marj5bmsah6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
DENİZLİ’DE HİSSELİ GAYRİMENKUL ALMANIN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
DENİZLİ’DE HİSSELİ GAYRİMENKUL ALMANIN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Hisseli Gayrimenkul; Gayrimenkulün birden çok kişiye ait olması demektir. Gayrimenkulün ortaklarının hem isim hem sayılarının yazılı olduğu hisseli tapu bu noktada oldukça önem arz etmektedir.

Alınacak olan gayrimenkul tek bir kişiye ait müstakil tapuluysa gönül rahatlığıyla alım satımı yapılabilir. Ancak iş hisseli gayrimenkul alım satımına geldiğinde dikkat edilmesi gereken çok fazla nokta vardır.

Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

1-Tapuyu üstünüze alsanız bile hissedarlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bazı durumlarda; mesela belediye bölünmeye izin vermeyebilir ya da hissedarlar kendi aralarında anlaşmazlığa düşebilirler. Bu durumda hissedarlardan birinin mahkemeye vermesi yeterlidir. Gayrimenkul ihale usulüyle satışa çıkar ve kim çok para verirse gayrimenkul onun olur. Hissedarların da bu ihaleye katılma hakları vardır. Çok paranız varsa elinizdeki tapuya güvenebilirsiniz aksi halde kim çok para verirse gayrimenkulü o alır ve satış bedeli hissedarlar arasında paylaşılır. 

En büyük sorununuz şufa hakkını kullanmak isteyen diğer hissedarlar olacaktır onun için yerde kaç hissedar var iyi araştırılmalı çok hisseli yerler bazan fırsat alımlar yapmanıza yardım edeceği gibi bazan kafanızı ağrıtabilir. Denizli'de hissedarların nereli olduğu, arsanın nerede olduğu çok çok önemli konulardır. Denizli arsaların iyi prim getirdiği bir ildir ama unutulmaması gereken konu; herkesin emlakçılığa soyunduğu Denizli'de profesyonel hizmet almanın artık kaçınılmaz olduğudur.

2-Diğer önemli bir husus hisseli tapuda, gayrimenkulün neresinin kime ait olduğu belirtilmez. Ancak hisseli tapu sahipleri kendi aralarında bunu belirten “rızai taksim sözleşmesi” yapabilirler. Bunu yapmış olsalar bile bunun tapuya bakan yönüyle çok da bir anlamı yoktur. Yani gayrimenkulün neresini aldığınız muallaktır.

3-Tapuda kendinize ait hissenizi rahatça başkasına satabilir gerekirse ipotek edebilirsiniz. Ancak gayrimenkulün tamamını ilgilendiren konularda asla tek başınıza hareket edemezsiniz. Her zaman diğer hissedarlarla ortak hareket etmek zorundasınız.

4-Tam malikten hisse alacaksanız çok riskli olmasa da yine de gayrimenkul iki hisseli hale geleceğinden ileride sıkıntılar çıkabilir. Mesela kalan kısmı hisse sahibi tekrar tekrar bölüp satarsa gayrimenkul çok hisseli hale gelebilir.

5-En çok başınızı ağrıtacak alım çok hisseli bir taşınmazdan hisse almaktır. Hissedar sayısı fazla olduğu için hepsinin bir araya gelip karar alması oldukça zordur.

6- Toplumda  “Müstakil tapu” ibaresi maalesef yanlış kullanılmaktadır. Gazete, internet ilanları hatta bazı emlakçılar bile tapusu olan her yere “müstakil tapu” diyebilmektedir. Burada önemli olan, tapuya müstakil diyebilmek için tapunun tek bir kişiye ait olmasıdır. Bu konuda dikkatli olmak gerekir. Bu gibi yanlışlıklar size en basit anlamda zaman kaybettirir.

Hisseli Gayrimenkul Almanın Faydaları

Hisseli yer almanın faydası da olur muymuş demeyin. Bize gelen müşterilerimize bu şekilde satış yapıp uzun vadede çok da kazandırdığımız oldu. Önemli olan bu işin profesyonellikle doğru ellerde yapılması. Hisseli gayrimenkul almanın faydalarına dönecek olursak;

1-4. Maddede belirttiğimiz tam malikten hisse alınırsa o da diğer kısmı bölüp bölüp satarsa çok hisseli olur ve bu sizin yararınıza olmaz demiştik. Karşı taraf böyle bir şeye kalkıştığında bu hisseleri paranız varsa tapu bedeli üzerinden şufa hakkı kullanarak alabilirsiniz.

2-Kat irtifak ve mülkiyeti varsa hiçbir hissedar diğerine karışamaz. Belirtilen yerde tüm tasarruf hakkı sizdedir. Yani kat irtifakı olan yerleri rahatlıkla alabilirsiniz. Ancak aynı daire içinde hisseliyse o zaman uzak durmak gerekir. Hissedarların birbirine karşı şufa hakları vardır ve ortaklığın giderilmesi davası da açabilirler.

3-Çok hissedarlı yerler her zaman sorun olarak görüldüğü için genelde insanlar uzak durmayı tercih eder ve buna mukabil bu gayrimenkullerin değeri oldukça düşüktür. Bunu fırsata çevirip hisse alabilir, hatta tek tek diğer hissedarları bulup onlardan da alıp tek malik olabilirsiniz. Çok hisseli yerlerde genelde hissedarlar da bir an önce bu durumdan kurtulmak isteyeceklerdir. Bu da yine fiyatın uygun olmasını sağlayacak önemli bir noktadır.

4-Hissedar olduktan sonra şufa hakkı ile sizden sonra yapılan satışları bozdurup tapuda gösterilen bedel üzerinden taşınmazın tamamına sahip olabilirsiniz.

5- Çok hisseli yerler her zaman çok hisseli kalacak diye bir durum yoktur. Taşınmazın bölünmesine mani bir durum yoksa rıza yoluyla hissedarlar oturup anlaşıp tapuyu müstakil tapu haline getirebilirler.

Görüldüğü üzere bütün bunlar iyi bir araştırma, hissedarları tanıma, aldıktan sonra bile başınıza gelebilecek bir sürü olumsuz durum hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Biz Denizli’de Remax Revizyon ailesi olarak her türlü gayrimenkul alım satımında olduğu gibi bu konuda da konunun uzmanı gayrimenkul danışmanımıza sizi yönlendirerek yardımcı oluyoruz.

Ramazan SAKALLI

Denizli Remax Revizyon

Broker/Owner

 

 

ETİKETLER:Denizli’de hisseli gayrimenkul alım satım, Denizli’de Daire Alımı, Denizli’de Daire Satımı, Denizli Gayrimenkul, Denizli’de Satış Danışmanı, Denizli’de Müşteri Potansiyeli, Denizli’de Arsa Alım Satımı Denizli’de Gayrimenkul Pazarlama,  Denizli’de Daire Fiyatlandırma, Denizli’de Doğru Satış Teknikleri, Denizli Remax Revizyon