Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php54/sess_4hin7hr3kd06pt39u9khv8lhc3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/denizlideemlak/public_html/db/baglan.php on line 4
DENİZLİ’DE KİRA VE KİRACI TAKİBİ » Blog | RE/MAX Revizyon - Denizli
DENİZLİ’DE KİRA VE KİRACI TAKİBİ

Gayrimenkul günümüzün en önemli yatırım aracıdır. Arsa dışındaki gayrimenkul yatırımları genellikle kira getirisi için yapılmaktadır. Kira getirisi olayı çok önemlidir. Çünkü bir gayrimenkulü kirası için alma süreci başlı başına bir uzmanlık ve profesyonellik isterken; kiracı bulma süreci de en az onun kadar önemli bir durum arz etmektedir.

Kira Amacıyla Gayrimenkul Alımında Dikkat Edilecek Noktalar

İlk başta alıcı tarafından araştırılması gereken konu bir mülkün kira getiri miktarı, amortisman süresi gibi uzmanlık isteyen hususların araştırılmasıdır. Bu da bölgeye ya da yatırımın yapıldığı ile, mahalleye göre çok değişkenlik gösteren bir durumdur. Daha bunun gibi üzerinde hassasiyetle durulması gereken pek çok konu vardır. Ancak bu makalemin konusu tamamen kiracı takibi olduğu için siz değerli takipçilerimi bütün yönleriyle kiracının hukuksal boyutta nasıl takip edilmesi gerektiği konusunda aydınlatmaya çalışacağım.

Kira Takibini Kimler Yaptırabilir?       

Genelde kira takibini toplumda ülke dışında ya da il dışında yaşayanlar; yani kendi mülkünün başında olmayanlar yaptırır gibi bir algı var. Ancak bilinenin aksine; kiracı takibini herkes yaptırmalı, bu konudaki uzman firmalarla herkes çalışmalıdır. Sebebine gelince; senelerce çalışıp çabalayıp birikim yapıyorsunuz. Bütün birikiminizle de bir mülk alıp kira getirisi elde etmek istiyorsunuz. Olası yanlış bir kiracı seçiminizde bütün yatırımınız ölü, sorunlu bir yatırım haline gelebilir. Kiracının problemli çıkması durumunda verdiğiniz parayı çıkartmayı bir yana bırakın mülkünüzü satamayıp elinizde kalma durumu bile söz konusu olabilir. Bütün bu riskleri ekarte edip, kafanızın rahat olması için alanında uzman, kiracısını iyi seçip, iyi takip eden bir kurumla çalışmanız yararınıza olacaktır.

Kiracı Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kiracı seçiminde ilk olarak yaptığı işe bakmak gerekir. Daha önce yaptığı işleri incelemek de oldukça önemlidir. Mesela daha önce 10 işletmesi vardır da 11. yi sizin gayrimenkulünüze açacaktır. Ya da sektöre ilk defa giriyordur.  Bu durumda maddi yeterliliği var mıdır gibi soruların hepsinin cevabını biliyor olmanız gerekir. Bizler Türk toplumu olarak duygusal insanlarız. Karşılıklı oturduğumuz zaman birbirimizi kolay ikna ederiz. İnsanlara yardımcı olalım, gençlere önayak olalım mantığıyla yola çıkıldığında profesyonellikten çıkmış oluyoruz ve bu durumun da sonuçları kötü olabiliyor. O yüzden duygusallıktan uzak durup mutlaka verdiğiniz kiracının kredi notunu öğrenmenizi tavsiye ederim. Biz Denizli Remax Revizyon olarak yerleştirdiğimiz her büyük ve orta ölçekli kiralamalarımızdan mutlaka kredi puan notunu bankaya sorarak öğreniyoruz. Kiracıların kredi notunu görebildiğimiz özel sistemlerimiz var. Geçmişinde borcunu ödemediyse, kredi notu kötüyse demek ki borcuna sadık bir kişi ya da firma değil çıkarımı yapıyoruz. Bu kiracı adaylarını mülk sahiplerinden uzak tutuyoruz. Ancak kredi notunda herhangi bir sıkıntı yoksa, bu durum ödemeleri düzenli yapacağı noktasında önemli bir öngörüye sahip olmamızı sağlıyor.

Hukuki Destek

Bundan sonra önemli bir nokta da çoğu mülk sahibi tarafından göz ardı edilen, gerekli prosedürlere uygun yasal düzenlemelerin yapılması, anlaşmaların yapılması, kira kontratlarının hazırlanması gibi teknik konulardır. Eksik ya da yanlış yazdığınız herhangi bir madde sizi sıkıntıya sokabilir. Bizler bunun için avukat desteği alarak, firmamızın anlaşmalı avukatlarına kira kontratlarımızı hazırlatıyoruz.

Kira Takibini Kim Yapmalıdır?

Toplumda önemli bir yanılgı da kira takip işinin avukatlara verilmesidir. Avukatlar hiçbir zaman kira takip mekanizması değildir. Maalesef bizim bildiğimiz avukatlığı bırakıp sadece kira takip eden avukatlar mevcut. Avukatlar sadece tahliye ve evrak düzenleme anında destek alacağınız kişilerdir. Kira takibinin en önemli ayağı kiracı çıktıktan sonra mülke yeni kiracı bulunmasıdır. Bu noktada da asıl mesleği hukuk müşavirliği ya da hukuk danışmanlığı olan bir avukatın hiçbir tecrübesi yoktur. Bu onun işi değildir. Bizim şahit olduğumuz bu şekilde kira takibi yapan avukatlar sadece bir kağıda “Kiralık” yazısı yazıp cama asıyor ve gözünün tuttuğu bir kiracıya da mülkü kiralamak yoluyla kira takip ücreti alıyorlar. Bizler buna tamamen karşıyız. Herkes kendi uzmanı olduğu mesleği yapmalıdır. Gayrimenkul kira takibi, gayrimenkul danışmanlık firmalarının işidir. O yüzden de gayrimenkullerinizi kesinlikle gayrimenkul danışmanlık firmalarına emanet edin. Biz Denizli’de bünyesinde kira takip departmanı olan tek gayrimenkul danışmanlık firmasıyız. Denizli’nin bütün bölgelerindeki kira takiplerini uzman ekibimizle rahatlıkla yapabilmekteyiz.

Denizli’de kira takip işinizi  Denizli Remax profesyonellerine emanet edin kafanız rahat olsun…      

 

Ramazan SAKALLI

Denizli Remax Revizyon

Broker/Owner

Telefon: 0533 201 8895

 

ETİKETLER: Denizli’de emlak sektörü, Denizli’de gayrimenkul, Denizli’de gayrimenkul alım satım, Denizli’de apart piyasası, Denizli’de arsa alım satım, Denizli’de arsa yatırımcıları, Denizli emlak piyasası, Denizli’de ticari gayrimenkul,Denizli Simpaş, Denizli Teknik Yapı, Denizli Remax Revizyon Denizli Yenişafak, Denizli Selçukbey, Denizli Çakmak, Denizli Göveşlik, Denizli Kumkısık, Denizli Cankurtaran Bölgesi, Denizli Hallaçlar Bölgesi, Denizli kira takibi, denizli kiracı takibi